• Historie

    HISTORIE
    In 2008 bestond TSC 100 jaar, officieel gezien dan, Want eigenlijk bestaat de club onder die naam pas in 2017 een eeuw. Hoe zit dat dan precies? Een terugblik in een ver verleden, het ontstaan van voetbalvereniging TSC:

    In 1903 werd er op een locatie aan de huidige Bredaseweg in Oosterhout, genaamd “Stad Parijs”, door een groep vrienden een voetbalclub opgericht. TAVENU: Tot Aangenaam Vermaak En Nuttige Uitspanning. Bij Au Bon Marché, een toenmalig warenhuis in de Kerkstraat, werd een felgroen geel gekleurde linnen bal gekocht. Één van de leden, een timmermanszoon, zorgde voor doelpalen welke geplaatst werden op een voormalig exercitieveld. Na afloop moesten de palen weer worden opgeborgen, zodat ze niet als onder- deel van een varkenskooi konden gaan dienen.

    Na een half jaar kregen de TAVENU-ers hun eerste uitnodiging. Advendo uit Breda daagde ze uit om met een echte leren bal een wedstrijd te spelen. Uitslag 0-17, in het voordeel van de Bredanaars. Eerst dus nog maar wat oefenen….

    Op 23 februari 1908 werd SPARTA opgericht. Hun eerste terrein lag achter Café Berg en Dal aan de Bredaseweg. Dit terrein bleek al gauw te klein en dus verhuisde men naar “Bij het Soontje”, gelegen ter hoogte van de kanaalbrug aan de Bouwlingstraat. Vanaf 1913 wist Sparta beslag te leggen op het terrein van Jan de Hoogh aan de Bouwlingstraat, ter hoogte van de huidige Hertogenlaan. SPARTA ging in competitieverband spelen en werd ingedeeld in de 1e klasse van de Brabantse Voetbalbond en speelden onder andere tegen W.V. uit Waalwijk, RWB uit Besoijen, Rapiditas uit Waspik en SPARTA uit Den Bosch.

    FUSIE
    In 1917 fuseerden TAVENU en SPARTA tot TSC, inderdaad: Tavenu Sparta Combinatie. Veel spelers moesten in dienst, waardoor beide clubs een spelers- gebrek kregen. Zodoende werd besloten om samen verder te gaan.
    In het seizoen 1928-1929 werd TSC kampioen in de 3e klasse B van de toenmalige NVB. Promotie naar de 2e klasse ging helaas niet door, omdat RBC in een beslissingswedstrijd op het NAC terrein aan het langste eind trok, 4-3. Later promoveerde TSC toch en in 1947 werd zelfs het kampioenschap in de 2e klasse behaald en werd gepromoveerd naar het op dat moment voetbalwalhala van Nederland, de 1e klasse! Wedstrijden tegen Willem II, Emma, RBC, NAC, Feijenoord, Xerxes, Longa en Sparta waren heuse publiekstrekkers.

    In 1951 degradeerde TSC, samen met Baronie, naar de 2e klasse. Twee jaar later verhuisde TSC naar het huidige sportpark “De Warande”. Zeker op dat moment het mooiste voetbalcomplex in de wijde omgeving! In het seizoen 1954-1955 werd TSC 4e, achter o.a. DOSKO en Baronie. Deze twee ploegen traden het seizoen erna samen met o.a. Noad en Longa toe tot de opgestarte semi-profs. TSC koos bewust voor het amateurvoetbal. TSC heeft decennia lang op het hoogste amateurniveau gespeeld. Westrijden tegen Vlissingen, Middelburg, RBC, Xerxes en bijvoorbeeld RKC trokken duizenden bezoekers! Ook de derby’s tegen toen nog WVO, Veerse Boys en SCO leverden spektakel en vele toeschouwers op.

    Vanaf het seizoen 97/98 maakte de club een vrije val van de Hoofdklasse naar de 3e klasse. Maar liefst 3 jaar werd er kansloos achter elkaar gedegradeerd. Na 10 jaar in de luwte te hebben geacteerd, is TSC weer helemaal op de weg terug! Zowel als organisatie als het spelniveau begint de club weer de glans van het verleden terug te krijgen. “De blauwe-witte Reus” lijkt definitief uit zijn winterslaap te zijn ontwaakt! Heden en toekomst

    In het seizoen 09/10 pakt TSC met grote overmacht de titel in de 3e klasse. Met een jonge ploeg vol eigen jeugd, getraind door de jonge maar gedreven en kundige Rob Sestig en zijn staf, promoveerde TSC in rap tempo naar de 1e klasse.

    Helaas kon aan al deze successen geen vervolg worden gegeven, waardoor na weer twee opeenvolgende degradaties TSC dit seizoen weer in de derde klasse actief zal zijn.